Családi pótlék 2022 Amíg nem késő...

Gyakori kérdések a 2022-es új kedvezményekről:

 • A Családibónusz Plusz egy 1.500 euró összegű levonás gyermekenként és a gyermek 18 éves koráig érvényes, ami azt jelenti, hogy az adóteher évente legfeljebb 1500 euróval csökken. A gyermek 18. születésnapja után évente 500 eurós Családibónusz Pluszt kapunk, feltéve, hogy ezt a családi pótlékot használják.Ez az intézkedés évente 950.000 család és 1.6 millió gyermek élvez előnyt, összesen 1,5 milliárd euró magasságában.
 • Nem, “tető” nem lesz! A Családibónusz Plusz csak a személyi jövedelemadó összege és a családi pótlék abszolút összege gyermekenként évente 1500 €-ig, a 18. születésnapig és gyermekenként évente 500 € a 18. születésnap után. Ha valaki korábban fizetett 3.000 €-t a bérköltségek után, és két gyermeke van (18 éves korig), akkor a jövőben már nem fog fizetni semmilyen személyi jövedelemadót, így adómentessége 100 %.
 • A szövetségi kormány az adórendszer egyszerűsítését és átláthatóbbá tételét célozta meg úgyszintén. Ennek a megközelítésnek az értelmében a gyermek után járó támogatás és a gyermekgondozási költségek 10 éves korig történő levonása megszűnik, amely különösen bürokratikusan körülményes volt a polgárok számára. De a Családibónusz Plusznak ötszörös hatása van a két megszűnt intézkedés mellet.
 • A Családibónusz Plusz az első adóeurotól működik. Ezt teljes mértékben kihasználhatják egy körülbelül 1700 eurós bruttó havi jövedelemnél (egy gyermek esetében).
 • Ezt vállasztás szerint a bérszámfejtés (azaz a munkáltató által), vagy utána az adóbevallás vagy a jövedelemadó részeként lehet elvégezni. Ha úgy dönt, hogy a Családibónusz Pluszt a bérszámfejtésen keresztül használja, igy havi adókedvezményt kap. Ehhez ki kell töltenie az E30 nyomtatványt, és oda kell adnia a munkáltatónak.
 • Ha az egész Családibónusz pluszt a későbbiekben kívánja igénybe venni, ezt 2019-es adóbevallásban vagy jövedelemadóbevallásnál az L1k beillesztéssel teheti meg. Ebben az esetben a kifizetés 2020-ban történik.
 • A (házas)-társak esetében a családibónusz felosztható. Ez azt jelenti, hogy egy személy akár 1.500 euró (vagy 500 euró) teljes családibónuszt kaphat az adott gyermekért, vagy az összeget a (házas)-társak (750/750 és 250/250) között osztják fel.
 • Mivel a Családibónusz Plusz-t csak teljes egészében egyszer lehet figyelembe venni minden egyes gyermeket illetően, így 750/750 (vagy 250/250) osztásra kerül sor, ha a felek mindegyikét általánosságban nagymértékben igénylik.
 • A Családibónusz Plusz a törvényes összegben gyermekek számára áll rendelkezésre, akik belföldön élnek. Az EU-ban / ETO-ban vagy Svájcban élő gyermekek esetében a Családibónusz plusz indexelve lesz (növelt vagy csökkentett), így igazítva a lakóhely szerinti állam árszintjéhez.
 • Harmadik országokban élő gyermekek esetében, azaz az EU / ETO-n vagy Svájcon kívül nincs családi bónusz.
 • Ugyanazok a szabályok vonatkoznak az egyedülálló anyasági levonásra, az egyedüli keresőlevonási összegre és a fenntartó levonási összegre.
 • A Családibónusz Plusz csökkenti az érintett szülők adóterhét. Az alacsony jövedelmi adóalanyok számára ezért az adóteher teljesen megszűnik, ha az alacsonyabb, mint a Családibónusz Plusz. Azonban minden egyedülálló szülő és egyedüli kereső 250 eurós minimális kedvezményt kap – gyermekenként évente az úgynevezett “gyermekbónuszt”. Ha legalább 11 hónap (330 nap) munkanélküli járadékból / minimálbérből vagy az elsődleges ellátásból származó haszonból származik, akkor ez a gyermeki juttatás nem jár.

Igényelj osztrák családi pótlékot 2022-ben is!

osztrál családi pótlék igénylés család

Az igénylés feltételei:

 • A gyermek(ek)kel közös háztartás.
 • A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságáról az apa javára.
 • családi pótlékot Ausztriában alapesetben addig folyósítják, amíg a gyermek el nem éri a 19 éves kort. Abban az esetben azonban, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 24 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A jogosultsághoz eleget kell tenni bizonyos tanulmányi feltételeknek, illetve amennyiben a hallgató tanulmányai alatt dolgozik, éves adóköteles jövedelme nem haladhatja meg a 9000 eurót. 
 • A tartásdíj köteles fizető csak akkor kérheti a Családbónusz Pluszt és azon hónapok kifizetése járnak számára, amelyre a teljes tartásdíj összeget kifizeti, és jogosult a tartásdíjtámogatásra.
 • Ha a tartásdíj teljes egészében kifizetésre kerül az év során, a Családibónusz Plusz is teljes mértékben jár.
 • Ha azonban a tartásdíjat nem teljes egészében folyósítják az év során, csak kisebb mértékben jogosult rá a tartásdíjat fizető.
 • Ha egyáltalán nem fizet tartásdíjat, a tartásdíj fizetőnek nem jár a Családibónusz Plusz.
 • A másik szülő ebben az esetben 1.500 eurós (vagy 500 eurós) teljes bónuszt vehet igénybe.
 • Ha a másik szülő új (házas)-társsal rendelkezik, lehetőség van arra is, hogy az új (házas)-társsal fel lehessen osztani a Családibónusz Plusz teljes körű kihasználása érdekében.
 • A hároméves átmeneti időszak keretein belül különélő partnerek számára egy felosztási lehetőséget terveznek. Ez akkor történik, ha az egyik szülő főként (a megélhetés mellett) a gyermek 10 éves koráig a gondozását viseli. A gyermekgondozási költségeknek évente legalább 1000 eurónak kell lennie. Ezután a Családibónusz Plusz részaránya 1.350: 150 euró (90 százalék a 10 százalékhoz képest). Így a rosszabb helyzetbe tételét megakadályozzák, akik eddig külön éltek egymástól, és eddig további gondozási költségeket viseltek. Ezt a terjesztési változatot csak visszamenőlegesen érvényesítheti a jövedelemadó bevallás részeként.

A minimálbéresek és a munkanélküliek nem adókötelesek, ezért nem jogosultak a Családibónusz Pluszra.

 • A fogyatékkal élőkre vonatkozó már meglévő szabályozás nem változik a Családibónusz Plusz bevezetésével, így nem áll fenn a rosszabb helyzet. Éppen ellenkezőleg:
 • A Családibónuszra vonatkozó igény a családi pótlékra való jogosultsághoz kapcsolódik. Ennek eredményeképpen a családi pótlékot kapó szülök (a gyermekek korától függetlenül) a jövőben a Családibónusz Pluszra is jogosultak. Természetesen a családi támogatások (megnövekedett) jogai is érintetlenül maradnak.
 • A Családibónusz Plusz külön elő szülőkkel rendelkező gyermekek számára is elérhető. Ebben az esetben a családipótlék kedvezményezett és a gyermektartás fizető személy igényelheti. Ebben az esetben is fel lehet osztani.
 • Ez azt jelenti, hogy akár egy személy 1.500 eurót (vagy 500 eurót) kaphat minden gyermek után, vagy az összeget a családi ellátások kedvezményezett és a tartásdíjfizetők (750/750 és 250/250) között osztják el.
 • Mivel a Családibónusz Plusz-t csak teljes egészében egyszer lehet figyelembe venni minden egyes gyermeket illetően, így 750/750 (vagy 250/250) osztásra kerül sor, ha a felek mindegyikét általánosságban nagymértékben igénylik.

IGR Iroda Magyarország Kft.

Tel:
+36 20 390 31 90
E-mail : info(kukac)osztrakiroda.hu

Irodánk az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak nyújt segítséget az utazási költségtérítés, adóvisszatérítés,  családi pótlék, vagy akár a GYES ügyintézésben!