Osztrák GYES igénylés

Osztrák GYES ügyintézés

Gyesről:  

A gyes a családi pótléktól függ. Amennyiben családi pótlék különbözet jár, akkor a gyes is évente utólag, egy összegben kerül kifizetésre. Ha a családi pótlék teljes összege Ausztriából jár, akkor a gyes-t havonta utólag utalják a bankszámlára, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig.

GYES Ausztriában – hogyan is működik?

GYES Ausztriában mindenképp kedvezőbb, mint Magyarországon, hiszen egy anya akár 3 évig is otthon lehet gyermekével, ami igen kedvező az anya és a gyermek közötti szoros kapcsolat szempontjából. Nézzük, hogyan is zajlik a GYES igénylése Ausztriában:

Gyes változások 2017-es évtől:

2017-től jelentős változások léptek életbe a gyes igénylési eljárásának menetében.

Mik a fontosabb változások 2017 től?

• az átalánymodellt (4 különböző átalány alapján lehetett korábban igényelni)

 felváltja az úgynevezett “gyes-számla” (KBG-Konto). 

A jövedelemalapú igénylés, mint opció megmarad de hozzáigazítják az új modellhez

• ha mindkét szülő közösen, egymás között megosztva igényli a gyest akkor 

lehetőség van extra kifizetések megigénylésére összesen 1.000 € értékben

GYES, családi pótlék, és egyéb ausztriai ügyek esetében keressen minket bizalommal, segítünk!

Készíttesd el velünk GYES igénylésésed!

Gyakori kérdések a GYES igényléssel kapcsolatban

GYES-t a gyermek születését követően az illetékes Krankenkasse-nál kell megigényelni.

GYES-t akkor kaphat a gyermek után, ha:

  • a Finanzamt megállapította a családi pótlékot
  • az igénylő szülő a gyermekkel egy háztartásban él
  • a GYES időszaka alatt az igénylő szülő jövedelme nem éri el a 16.200 Eurót, viszont a családi pótlékkal ellentétben a GYES-t a nem Ausztriában dolgozó szülő (aki a gyermekkel otthon van) is igényelheti. A jövedelemkorlát miatt ez mindenképp célszerű is!
  • GYES mindig csak a legkisebb gyermek után jár

Családi pótléknál igénylő csak az Ausztriában dolgozó (biztosított) szülő lehet. A GYES esetén ez viszont nem feltétel, azt kérheti a másik szülő is. Sőt, mivel a GYES-t igénylőre vonatkozóan jövedelemkorlát érvényesül, mindenképp javasolt, hogy az alacsonyabb jövedelmű szülő igényelje meg a GYES-t, tehát pl. ha az anya marad otthon a gyerekkel, az apa pedig dolgozik, akkor az anyának célszerű a GYES iránti kérelmet benyújtania.

A GYES a családi pótléktól függ.  Amennyiben családi pótlék különbözet jár, akkor a gyes is évente utólag, egy összegben kerül kifizetésre. Ha a családi pótlék teljes összege Ausztriából jár, akkor a GYES-t havonta utólag utalják a bankszámlára, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig.

A GYES iránti kérelem legkorábban a gyermek születése után nyújtható be az illetékes egészségbiztosítási pénztárhoz (Krankenkasse). Alapvetően a terhességi-gyermekágyi segélyt (Wochengeld) folyósító egészségbiztosítási szerv az illetékes, illetve az, amelyiknél az igénylő biztosított vagy legutoljára biztosítva volt; ennek hiányában, amelyiknél a másik szülő biztosított vagy legutoljára biztosítva volt.

A GYES legfeljebb a kérelemnek az egészségbiztosítási pénztárhoz történő beérkezésétől számított hat hónapra visszamenőleg kérhető, ezért a feltételek fennállása esetén feltétlenül hat hónapon belül célszerű benyújtani a kérelmet, nehogy elessenek a korábbi hónapoktól! 

A GYES-t csak akkor lehet megigényelni, ha a családi pótlékot is megigényelték már (akár egyidejűleg is benyújtható a kettő, de a gyes a családi pótléktól függ).

Az egészségbiztosítási pénztár mindig bevárja a családi pótlékról szóló döntést, és a Finanzamt értesítésében vagy határozatában foglalt időtartamhoz igazodik (a választott verzió keretein belül).

GYES igénylése azután a gyermek után lehetséges, amely után az Ausztriában dolgozó szülő családi pótlékot kap. Az igény benyújtás további feltétele, hogy legalább az egyik szülő a gyermekkel egy háztartásban lakjon A GYES folyósítása alatt az igénylő éves jövedelme nem lépheti túl a 16.200 Eurót A GYES igénylés minden esetben csak egy, a legkisebb gyermek után jár A GYES-t a tartományi egészségpénztár (Krankenkasse) fizeti ki Figyelem! A családi pótlékkal ellentétben a gyest a nem Ausztriában dolgozó szülő (aki a gyermekkel otthon van) is igényelhet. A jövedelemkorlát miatt ez mindenképp célszerű is!

GYES igénylés Ausztriában

Ausztriában előnyös feltételek fogadják a külföldi munkavállalókat, így az Ausztriában dolgozó magyarok is részesülhetnek az olyan támogatásokból, mint amilyen a GYES, a családi pótlék vagy az adóvisszatérítés.

Az Ausztriában letelepedő családok már akkor is igényelhetik a támogatásokat, ha csak az egyik szülő bejelentett munkavállaló, sőt, az osztrák GYES mindenkinek jár, akinek saját, vagy örökbefogadott gyereke van, és egy háztartásban él vele, illetve a támogatás folyósítása alatt a jövedelme nem éri el az 5 800 vagy a 12 800 eurót (ez a GYES típusától függ). A GYES mindig a legkisebb gyermek után jár, és összege függ a családi pótlék összegétől is.

A GYES Ausztriában négyféle változatban igényelhető, így ez alapján 2 és 30 hónapos kor közötti gyermekek után folyósítják. Érdemes minél korábban benyújtani a kérelmet, mert hat hónapra visszamenőleg kérhető, de természetesen legkorábban a gyermek születésekor lehetséges.

Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, kérem tegye fel azt a Kapcsolat menüpontban található űrlapon, és munkatársunk rövid időn belül megválaszolja azt!

FONTOS TUDNIVALÓ!

A GYES a családi pótléktól függ. Amennyiben családi pótlék különbözet jár, akkor a GYES is évente utólag, egy összegben kerül kifizetésre. Ha a családi pótlék teljes összege Ausztriából jár, akkor a GYES-t havonta utólag utalják a bankszámlára, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig.

GYES Ausztriában – hogyan is működik?

A GYES Ausztriában mindenképp kedvezőbb, mint Magyarországon, hiszen egy anya akár 3 évig is otthon lehet gyermekével, ami igen kedvező az anya és a gyermek közötti szoros kapcsolat szempontjából. Nézzük, hogyan is zajlik a GYES igénylése Ausztriában:

Ha egyéb részleteket is tudni szeretnél arról, hogy milyen a GYES Ausztriában, jó helyen jársz. Nyugodtan keressed fel szakértő munkatársainkat, kérdezz tőlük és nézz körül weboldalunkon.

GYES, családi pótlék, és egyéb ausztriai ügyek esetében keress minket bizalommal, segítünk!

Ne vessz el a hivatali útvesztőben!

Bízd szakértőkre az osztrák GYES ügyintézését!

2 éve vagyok kapcsolatba az irodával. Amit eddig elődjeinél nem tapasztaltam az a hozzáértés, az előzékenység, a gyors reakció és az emberséges ügyfélbarát hangnem. Az ár-szolgáltatás arány kitűnő, ami nekem roppant fontos. Az előző könyvelő által beadott igénylés hibáit is kijavították, telefonáltak a Finanzamt-nak, és pár napon belül megérkezett az adó visszatérítésem! Köszönöm eddigi munkájukat! Szívesen ajánlom másoknak is!

Bársony Lívia

Teljesen meg vagyok elégedve a szolgáltatásokkal. Eddig személyesen 3 évről készíttettem el a családi pótlék igénylést, és most van folyamatban az adóbevallás elkészítése is. Kiemelkedően jó szakemberekkel dolgoznak, és ha véletlenül telefonon nem érem el őket, rövid időn belül visszahívnak! Még egy fontos dolog: az elmúlt években most éreztem először, hogy fontos vagyok, mint Ügyfél! Összesítve: csillagos 5-ös!

Agárdi Miklós

Kollégáim ajánlották ezt az irodát. Elmondásuk szerint nagyon korrekt és gyors ügyintézést végeztek. Ezt csak megerősíteni tudom.
2009/2010-es évi adóbevallást készítették el nekem, és ingázóként 1.780 Euro utazási költségtérítést kaptam vissza.
Az iroda munkájával teljes mértékben elégedett vagyok! Gyors, pontos, korrekt munkatársakkal dolgoznak. Ajánlom mindenkinek!

Molnár Edina

Készíttesd el szakértőkkel osztrák GYES igénylésed!

IGR Iroda Magyarország Kft.

Tel:
+36 20 390 31 90
E-mail : info(kukac)osztrakiroda.hu

Irodánk az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak nyújt segítséget az utazási költségtérítés, adóvisszatérítés,  családi pótlék, vagy akár a GYES ügyintézésben!