Osztrák utazási költségtérítés

Osztrák utazási költségtérítés

Ingázó átalány vagy utazási költségtérítés (Pendlerpauschale)

2020-tól az adókedvezményre jogosultak száma megnőtt: Részmunkaidőben dolgozók is igénybe vehetik az átalányt!!!

A 2020-as adóévtől azok a részmunkaidőben dolgozók is igényelhetik az ingázó átalányt, akik legalább 4 napot dolgoznak egy hónapban!

  • a teljes ingázó átalányt elszámolhatják az adóalapból azok, akik a hónap lehetséges munkanapjainak több,mint a felén dolgoztak!
  • az ingázó átalány kétharmadát tudják elszámolni, akik 8 és 10 nap között dolgoztak!
  • és egyharmadot, ha legalább négy, legfeljebb 7 napot dolgoztak!

Ingázói támogatás (Pendlereuro)

Aki jogosult az ingázó átalányra, az ezen felül egyszer egy évben elszámolhat egy eurót kilométerenként a munkahely és a lakóhely közötti útra oda és vissza is. 

Adókedvezmény alacsony jövedelem esetén

Aki teljesíti az ingázó átalány igénybevételének feltételeit, de nem fizet jövedelemadót, amiből érvényesíthetné, az is jogosult 290 euró ingázói pótlékra. Ezzel együtt az összesen kifizethető negatív adó összege maximálisan 400 euró lehet, amelyet a Finanzamt Önnek kifizet, ha az adóbevallását benyújta.

Heti ingázók

Azok a munkavállalók, akiknek a munkahelyük közelében szállásuk van és hetente járnak haza (havonta legalább 4 napon ingáznak), igénybe vehetik a részarányos ingázó átalányt, amennyiben az adóbevallásban a hazautazások költségét (Familienheimfahrten) nem tudják érvényesíteni.

Megkülönböztetünk: Kis- illetve nagy ingázói átalányt!

A kisingázói jogosultság akkor áll fenn, ha tömegközlekedési eszköz közlekedik a lakás és a munkahely között, s ennek igénybevétele lehetséges és elvárható.

Nagy ingázói átalány: Akkor jogos, ha nem jár tömegközlekedési eszköz a lakás és a munkahely között, vagy ha egy tömegközlekedési eszköz igénybevétele nem elvárható.

Nem elvárható a tömegközlekedési eszköz igénybevétele, ha a lakás és a munkahely közötti utazási idő (egy útnál) 20 km-ig terjedő útszakasz esetében hosszabb időt vesz igénybe, mint 1,5 óra. 20-40 km-es szakasz esetében ez több, mint 2 óra, több mint 40 km-es útszakasz esetében több, mint 2,5 óra.

Az ingázói átalányt vagy a munkáltatónál kell kérelmezni, vagy az önkéntes munkavállalói adóvisszatérítés keretében lehet igényelni.

osztrák utazási költség kalkulátor

Kattintson a képre a nagyításhoz!

Elkészítjük neked az utazási költségtérítésed!

Hívj bizalommal!

+36 20 390 31 90

Ne vessz el a hivatali útvesztőben!

Bízd szakértőinkre az osztrák utazási költségtérítés ügyintézését!

Bízd szakértőnkre osztrák utazási költségtérítésed!

IGR Iroda Magyarország Kft.

Tel:
+36 20 390 31 90
E-mail : info(kukac)osztrakiroda.hu

Irodánk az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak nyújt segítséget az utazási költségtérítés, adóvisszatérítés,  családi pótlék, vagy akár a GYES ügyintézésben!